29/07/2010

KJEMPETREVEPS

Så, endelig fikk vi sol inn på terassen igjen. Grana måtte til pers. Flott med sterke svigersønner som bobler over av energi. Kona fikk ikke lurt gamlingen igang med prosjektet. Det ble med sangen "Gubben og gamla lå og drog og ikkje fekk opp rota"...Men nå!!!! røttene ligger på fyllinga og gubben og gamla kan sole seg på terassen.
Så skjedde noe merkelig. På restene av granleggen som skal (skulle) bli til ved, landet en diger veps. Maken har jeg aldri sett. Nøyere studier viste at den boret et langt eggleggingsrør inn i granleggen. Dette gjentok seg flere ganger og ble fotografert i detalj.
Insektboka ble lest og beskrivelsen var som følger: "Arten finnes i barskog over hele landet, foretrekker nyfelte trær av gran...legger fra 50 - 350 egg, i grupper på 4-8" ...osv
Så det var derfor den boret så mange forskjellige hull.
Nå vil det ta vel 2 år før klekking. Må vel ta vare på den granleggen ei stund og se hva som skjer...

2 comments:

Marie said...

Flotte blinkskot! Bra jobba :)

Eg synest det som oftast er vanskeleg å fotografere insekt fordi dei sjeldan er lenge nok i ro til å få skikkeleg fokus.

Kari said...

Virkelig nydelige bilder! Jeg har lenket til deg fra mitt innlegg om kjempetreveps. Håper det er i orden :-). Innlegget finner du her: http://englerisneen.com/2010/08/kjempetreveps/