12/02/2010

KORSNEBBER


Både gran og furukorsnebb har besøkt Jæren i vinter, men jeg blir aldri klok på hvilken art jeg tar bilde av. Fuglebøkene gir meg forklaringer, men når jeg studerer bilder av fuglene, blir jeg usikker. Både fargetegninger og detaljer med nebb er vanskelig å kjenne igjen. Innimellom har jeg sett båndkorsnebb. Den skiller seg tydelig ut, men denne vinteren har jeg ikke klart å fange den med kamera.
Her ser du noen eksempler av korsnebber...noen som kan si meg hvilke arter det dreier seg om? Siste bilder tatt 12.2 på Bryne i et lerketre,

2 comments:

KnutBS said...

Hei Harald

Det er grankorsnebb du har tatt bilde av her. Hunn og hannfugl.
Er enig med deg at det ikker er lett å skille korsnebbene til tider.

De kjennetegne jeg bruker å se etter er disse. Grankorsnebben har et smalere nebb, og det går litt mer på kryss enn hoss furukorsnebben. Så er det også dette med oksenakken da, furukorsnebben har endel kraftigere og utstikkende nakke.

Knut Børge

Harald Lygren said...

Takk for tips. De kjennetegnene du nevner er jeg kjent med, men har vansker med å bruke dem i felt. Det er jo fugler man ikke ser daglig på våre kanter. Burde vel vært flinkere til å bruke kikkerten når jeg er ute. Detaljene er lettere å se da enn gjennom telelinsa.